Home / De Aansprakelijkheidsverzekering oftewel AVP / Wat moet ik weten over de aansprakelijkheidsverzekering van mijn kinderen?

Wat moet ik weten over de aansprakelijkheidsverzekering van mijn kinderen?

Het kan zomaar gebeuren en gebeurt iedereen waarschijnlijk wel een keer: je kind veroorzaakt schade bij iemand anders. Je kind kan bijvoorbeeld nog niet zo goed overweg met het nieuwe stepje en rijdt tegen de auto van de buurman. De schade aan de lak zal iemand moeten betalen. In dit artikel wat meer over kinderen en de aansprakelijkheidsverzekering.

Per ongeluk

Bij de meeste gezinsverzekeringen voor aansprakelijkheid, valt schade door kinderen ook onder de dekking. Wanneer je kind dus per ongeluk schade veroorzaakt bij iemand anders, wordt dit vaak wel gedekt. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken wanneer je op visite gaat bij die tante met al die dure vazen!

Expres

Sommige kinderen veroorzaken schade echt door pech en ongelukjes. Er zijn helaas ook kinderen die schade veroorzaken terwijl ze expres iets doen. Zo zijn er kinderen die vandalisme tot hun hobby’s hebben en brandstichting erg stoer vinden. Hierbij kan ook dure schade veroorzaakt worden, die misschien niet te betalen is door de ouders. Vaak helpt de aansprakelijkheidsverzekering hier ook niet bij, omdat de schade met opzet is veroorzaakt. Soms wordt er wel een uitzondering gemaakt voor schade veroorzaakt door kinderen onder 14 jaar. Als zij schade ‘expres’ veroorzaken, wordt het meestal wel uitgekeerd.

Eigen spullen

Een voorwaarde bij de aansprakelijkheidsverzekering is, dat de schade door eigen gezinsleden aan spullen van eigen gezinsleden niet vergoed wordt. Je zult dan toch echt zelf moeten sparen voor nieuwe spullen wanneer ze kapot gaan. Dit is misschien ook wel de reden dat je in huizen met kinderen vaak geen dure spullen ziet staan die kapot kunnen vallen!

Op kamers

Alle kinderen van het gezin die nog niet getrouwd zijn, vallen onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor het gezin. Dus ook de kinderen die meerderjarig zijn en ook de kinderen die op kamers wonen. Daarom is het ook slim om dit even goed te bekijken en zeker te weten, voordat je voor je op kamers wonende kind een studentenverzekering afsluit. Dit is namelijk niet altijd nodig!

twee kinderen