Home / De Aansprakelijkheidsverzekering oftewel AVP / Is het nemen van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Is het nemen van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Wanneer je een voertuig als een auto in je garage hebt staan, ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering is echter net een beetje anders. In een groot aantal van de gevallen zijn de kosten van de schade die je maakt met een auto een stuk hoger dan de schade die je in andere gevallen kunt veroorzaken.

Niet verplicht

De aansprakelijkheidsverzekering is in tegenstelling tot de autoverzekering niet verplicht. Het is wel verstandig om deze verzekering toch af te sluiten, omdat ongelukken snel kunnen gebeuren. Met een auto is de schade vaak meteen heel duur, bij een situatie waar een aansprakelijkheidsverzekering voor nodig is, is dit niet altijd het geval. Het kan echter wel voorkomen dat je veel geld moet betalen bij schade en waarschijnlijk doe je het niet met opzet. Je kunt dus nooit weten wanneer zo’n situatie zich voor doet.
Dit is ook de reden dat de aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk geen WA-verzekering genoemd kan worden. WA staat namelijk voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit zou betekenen dat het wettelijk verplicht is om deze verzekering te hebben, wat dus niet het geval is.

lamp op krijtbord