Home / De Aansprakelijkheidsverzekering oftewel AVP / Zit er een eigen risico bij je aansprakelijkheidsverzekering?

Zit er een eigen risico bij je aansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer je per ongeluk schade maakt bij iemand anders thuis, is het wel fijn als je het niet zelf hoeft te betalen. Gelukkig zijn er veel mensen die een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Maar wat is het eigen risico?

Wat is eigen risico

Bij een afgesloten verzekering, wordt ook weleens een eigen risico gehanteerd. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekering. Zo kun je bij de ene verzekering een hoog eigen risico instellen, maar bij de ander veel lager eigen risico instellen. Het eigen risico is een bedrag, wat ervoor zorgt dat je zelf ook meebetaalt bij schade. Je besluit bij het afsluiten van een verzekering bijvoorbeeld dat je een eigen risico van 100 euro hebt, omdat je denkt dat je dat nog wel zelf kunt betalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie. Dus als je denkt veel zelf te kunnen betalen en wilt besparen, kan dit door een hoog eigen risico te nemen. Wanneer je moet betalen voor bijvoorbeeld iets als tandartsafspraken, betaal je het bedrag van het eigen risico zelf. De rest betaalt de verzekering. Sommige mensen nemen een heel hoog eigen risico, omdat ze denken dat ze nooit wat zal overkomen of dat ze het zelf kunnen betalen door bijvoorbeeld spaargeld. Als dit echt zo is, kun je er geld mee besparen: je premie is laag. Een verzekeraar heeft hier ook voordeel van, want zij hoeven minder snel kosten te dekken. Het eerste deel betaal je namelijk zelf. Ook is dit ingesteld, om risicogedrag te beperken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering kent eigenlijk geen eigen risico. Het is vaak een verzekering die per maand een zeer lage premie hanteert. Bij eigen risico wordt vaak korting berekend op de premie. Omdat de premie bij aansprakelijkheidsverzekeringen vaak toch al best laag is, zul je weinig winst maken door eigen risico erbij te doen.
Gelukkig hoef je dan ook nooit voor de kosten op te draaien, wanneer je schade veroorzaakt. De kosten worden tot een heel hoog bedrag gedekt door de verzekeraar. Bekijk het kenniscentrum op de homepage.

centen