Home / De Aansprakelijkheidsverzekering oftewel AVP / Zijn je dieren meeverzekerd met je aansprakelijkheidsverzekering?

Zijn je dieren meeverzekerd met je aansprakelijkheidsverzekering?

Het kan je zomaar gebeuren: die lieve hond van je, loopt met zijn enthousiasme vol tegen de tafel aan. De beker limonade en de laptop van een vriendin die daarop stonden, komen ineens wel te dicht bij elkaar. Je laptop overleeft de limonadegolf niet en iemand moet de schade betalen. Wordt dit eigenlijk wel verzekerd?

Huisdieren doen ook mee

In de gezinsverzekering voor aansprakelijkheid, doen huisdieren ook gewoon mee. Zij horen ook bij het gezin en kunnen net zo goed schade veroorzaken. Je moet er wel even goed op letten welke dieren bij de verzekering horen. Zo zijn binnenhuisdieren wel verzekerd (honden, katten, knaagdieren, vogels in huis), terwijl buitenhuisdieren niet bij de verzekering horen (paarden, koeien, geiten). Een overzicht van welke huisdieren legaal zijn vind u hier.

Met opzet

Ook dieren kunnen schade met opzet aanrichten. Dit doen ze dan niet uit zichzelf, maar omdat ze van jou bijvoorbeeld een bevel krijgen. Wanneer hierdoor schade wordt veroorzaakt, heeft een aansprakelijkheidsverzekering hier geen vergoeding voor over. De schade is dan namelijk niet meer per ongeluk veroorzaakt.

Tips om risico te verkleinen

Veel huisdieren zijn enthousiast en gedragen zich echt anders dan mensen. Toch kun je wel proberen om bepaald gedrag van dieren te voorkomen.

  1. Katten kunnen gestrest raken en dan rare dingen doen. Herken wanneer jouw huisdier gestrest is geraakt.
  2. Routine is belangrijk voor dieren, ook al zou je dat misschien niet denken. Daarnaast kunnen ze gestrest raken door eenzaamheid, jaloezie, een andere kamerindeling.
  3. Consequent zijn in het afleren van vervelend gedrag is belangrijk. Als je de ene keer wel de kat wegduwt wanneer hij de bank krabt en de andere keer niet, heeft het geen zin. Wil je dus dat je kat dit niet doet bij andere mensen, moet je consequent zijn.
  4. Houd de dieren in de kooi wanneer er bezoek is. Ze houden soms namelijk van veters van schoenen en kabels van apparatuur. Als de visite dit soort dingen meeneemt, is het goed om je dier in de kooi te laten of goed in de gaten te houden.
  5. Laat je hond vaak genoeg uit. Als je dit niet doet, raken ze gestrest en dit kan uitwerking hebben op het gedrag.
  6. Leer je huisdieren bepaald gedrag aan en af, zodat ze dit niet vertonen wanneer ze bij andere mensen op visite mee zijn.​