Waarom een APV?

Iedereen kan schade veroorzaken, met of zonder opzet. De meeste schade die onder deze verzekering valt, is waarschijnlijk zonder opzet gemaakt. Maar toch zal iemand de schade moeten vergoeden. Gelukkig hebben veel mensen een aansprakelijkheidsverzekering. In dit artikel wordt uitgelegd wat de particuliere aansprakelijkheidsverzekering inhoudt.

Wat is de AVP?

De AVP is een verzekering die schade kan dekken die jij zelf veroorzaakt hebt bij iemand anders. Stel dat je kind met haar nieuwe step door de ruit van de voordeur van de buren valt. De schade die nu vergoedt zal moeten worden, kun je claimen bij de verzekering. De verzekering zal de schade dekken.

Soorten

Er zijn twee soorten particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen. Je hebt namelijk een verzekering voor alleenstaanden en een verzekering voor gezinnen.

Alleenstaandenverzekering

Dit is een verzekering die bedoeld is voor mensen die alleen wonen en verder dus geen partner of kinderen in huis hebben. De verzekering dekt schade gemaakt door de alleenstaande, logés of huishoudelijke werknemers.

Gezinsverzekering

​Dit is een verzekering waar het hele gezin onder valt. Jij, je partner, kinderen en eventueel ook inwonende ouders, zijn verzekerd onder deze verzekering. Ook kinderen die studeren en dus uit huis wonen, zijn nog verzekerd onder dezelfde verzekering. Dit geldt niet meer wanneer ze trouwen, dan moeten ze hun eigen verzekering afsluiten.

Vriendendienst

Een vriendendienst kan betekenen dat je een vriend of familielid helpt met verhuizen. Ook hier kunnen dingen kapot gaan, waar je je dan misschien verantwoordelijk voor kunt voelen. Er bestaan verzekeringen die bij zo’n situatie ook een bepaald bedrag uitkeren, ondanks dat je misschien niet aansprakelijk bent voor de schade.

Autoverzekering

Wanneer je in het bezit bent van een auto, of wanneer je schade veroorzaakt via jouw auto, dan is hiervoor een andere verzekering nodig: de verplichte WA-autoverzekering. Deze verzekering heb je dus als het goed is al, zodra je in het bezit bent van een voertuig. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren heeft hier dus niks mee te maken.

laptop met koffie