Home / De Aansprakelijkheidsverzekering oftewel AVP / Wat houdt een aansprakelijkheidsverzekering in?

Wat houdt een aansprakelijkheidsverzekering in?

Regelmatig gaan er spullen kapot, soms met opzet, soms zonder opzet. Iemand is dan de schuldige, of het nou bewust was of niet. Ook wanneer je huisdier iets kapot maakt bij iemand anders, ben je aansprakelijk. Je zult de schade moeten betalen, maar het is wel prettig als er dan iemand is die even wat geld bijlegt. In dit artikel zul je hier meer over lezen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Je hebt allerlei soorten verzekeringen, voor allerlei soorten schade en ongevallen. Gelukkig is er ook een verzekering voor schade die jij per ongeluk hebt aangericht. De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade namelijk wanneer er schade is veroorzaakt door jou of een medeverzekerde (zoals een gezinslid). Dit gaat over de schade die je bij iemand anders hebt veroorzaakt en de kosten die de ander zou moeten maken om de schade ongedaan te maken.

De dekking van de verzekering

Er wordt allerlei schade gedekt, zolang het niet met opzet is veroorzaakt. Als je een dure vaas bij je tante omstoot, kan dit gedekt worden. Maar ook wanneer de buren schade ondervinden van jouw gevallen dakpannen bij storm. Voor precieze dekking, moet je de polisvoorwaarden van verzekeringen bekijken.

Verplicht of niet verplicht

De aansprakelijkheidsverzekering is geen verplichte verzekering. Het is echter wel ten zeerste aan te raden om deze verzekering af te sluiten, aangezien er snel wat mis kan gaan. Bij deze verzekering doet namelijk het hele gezin, inclusief uitwonende (studerende) kinderen en huisdieren. Niemand kan garanderen dat er nooit wat mis gaat, dus is het verstandig om deze verzekering af te sluiten. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Soorten verzekering

Er zijn verschillende verzekeringen: Particuliere en Zakelijke verzekering. De particuliere is bedoeld voor alleenstaanden of gezinnen, die ook allemaal onder deze verzekering vallen. Ook logés, opa’s en oma’s en huishoudelijk personeel zijn meeverzekerd. Bij de zakelijke verzekering gaat het om een bedrijf die schade kan veroorzaken terwijl ze op een klus bezig zijn.

een lamp