Home / De Aansprakelijkheidsverzekering oftewel AVP / Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Regelmatig gaan er spullen kapot, soms met opzet, soms zonder opzet. Iemand is dan de schuldige, of het nou bewust was of niet. Ook wanneer je huisdier iets kapot maakt bij iemand anders, ben je aansprakelijk. Je zult de schade moeten betalen, maar het is wel prettig als er dan iemand is die even wat geld bijlegt. In dit artikel zul je hier meer over lezen.

Wat is AVB?

Een AVB is bedoeld voor bedrijven, om de schade te kunnen dekken wanneer dit ontstaat tijdens het werken. Zo kan er bij een schilder verf gemorst worden of een gat in de deur geslagen worden met een ladder. Allerlei schade die niet expres gemaakt wordt, maar waarbij het bedrijf wel aansprakelijk is.

De verzekering is niet verplicht

Ook deze verzekering is net als de particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Het is echter nog steeds hartstikke verstandig om deze verzekering af te sluiten als bedrijf. Zeker omdat je met ongebruikelijke situaties te maken hebt. Ook ben je vooral bezig in panden van andere mensen. Voor je het weet, lopen de kosten hoog op. De verzekering kan ervoor zorgen dat je de schade niet zelf kunt betalen.

Hoogte van de premie

Om te bepalen hoe hoog de premie van deze verzekering kan worden, wordt er gekeken naar een aantal dingen. De werkzaamheden die je doet, de grootte van de onderneming, de omzet en het werkgebied. Het ene werkgebied met bepaalde werkzaamheden heeft meer risico op schade dan een ander werkgebied met andere werkzaamheden.

Twee soorten

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor tijdens werk. De eerste is de bovengenoemde AVB. Deze verzekering is bedoeld voor schade tijdens werk gemaakt. Ook is deze verzekering bedoeld voor schade gemaakt door materiaal dat voor het werk gebruikt wordt. Als er een hamer uit je handen valt terwijl je op het dak staat en deze schade veroorzaakt bij de buren, wordt dit ook gedekt door de AVB.

De tweede is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een verzekering die ook schade dekt die door het werk komt, echter niet de praktische variant. Deze verzekering kan bijvoorbeeld van pas komen wanneer er een fout gemaakt wordt tijdens het werk, waarvan later de gevolgen te zien zijn. Ook voor zzp’ers met een juridisch of administratief beroep is dit een handige verzekering. Wanneer je met zo’n beroep een fout maakt, kan de schade oplopen. Deze schade wordt dan ook gedekt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat valt niet onder AVB?

Er zijn zoals genoemd twee soorten verzekering voor bedrijven. De ene is de andere niet en dit betekent dus ook dat de zaken die veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld een verkeerd advies, niet verzekerd worden door de ‘reguliere’ AVB. Hier zul je echt apart een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor moeten hebben.
Ook wordt de schade die je aan de keuken maakt tijdens het plaatsen niet gedekt door de AVB. Je moet dus niet alleen voorzichtig zijn met de rest van het huis, maar ook met de dingen waar je voor komt als bedrijf.
Daarbij is het belangrijk om goed werk te leveren: wanneer je dit niet doet en je wordt erop aangesproken, worden de kosten niet gedekt door de AVB. Dit heeft te maken met het ondernemersrisico. Wie goed werk levert, heeft een laag risico dat er iets ‘mis’ gaat achteraf.

een pen met dop