Home / blog / Wat is de waarde van jou auto?

Wat is de waarde van jou auto?

Altijd al willen weten hoeveel je auto waard is maar nooit echt geweten hoe je dit kan uitrekenen? De dagwaarde van een auto geeft hoeveel je auto waard is.

Wat is de dagwaarde?

De dagwaarde van een auto is de waarde die je auto nu waard is volgens de verzekering. Ook kan de dagwaarde van een auto een indicatie geven voor hoeveel je je auto kan kopen. Ook kun je bepalen via de dagwaarde hoeveel een auto waard is die je wilt gaan kopen. Ook wordt het door verzekeringen gebruikt om te bepalen hoeveel je uitgekeerd krijgt als je een schade wilt claimen. De dagwaarde van een auto is echter wel een grove schatting van de waarde van een auto aangezien het erg moeilijk is om te bepalen hoeveel een auto precies waard is.

Dagwaarde van een auto bepalen

Om de waarde van een auto te bepalen moet je op verschillende factoren letten. Verzekeringen letten bij het berekenen van dit op de volgende factoren. Nu gelden de volgende punten niet altijd. Bij een unieke auto wordt niet gekeken naar de dagwaarde maar naar de vervangingswaarde. Denk hierbij aan een oldtimer die in goede staat is.

Merk

Het merk heeft natuurlijk ten eerste invloed op de prijs van de auto. Zo is een lamborgini meer waard dan een doorsnee familie auto. Over het algemeen zijn merken waar ze sportauto’s verkopen het meeste waard en die hebben dus de hoogste dagwaarde.

Type

Binnen de merken is er een hele wijde breedte van prijzen verdeeld. Wel heb je merken die bekend staan waar ze alleen maar hele dure auto’s verkopen en merken die over het algemeen alleen maar redelijk goedkope auto’s verkopen. Zo is een is de nieuwste cabrio meer waard dan een ouder goedkoop type.

Bouwjaar en maand

Over het algemeen geldt bij een auto, dat hoe ouder de auto is hoe minder de auto waard is. De waarde van een auto neemt ook continue af. Hierbij wordt natuurlijk in gedachte gehouden dat hoe ouder de auto is hoe meer er gereden wordt. Ook de naar de kilometerstand wordt er dus gekeken voor de bepaling van de dagwaarde.

Brandstof

Ook wordt naar de brandstof die in de auto moet gekeken. Dit heeft vooral te maken met dat sommige brandstoffen duurder zijn dan andere. Maar het belangrijkste punt is het milieu. Zodra de auto meer milieuschade levert dan is de dagwaarde ook minder waard. Vooral de laatste jaren is het milieu erg belangrijk geworden. Zo is er ook in groei in elektrische auto’s.

Deuren

Vaak hoe kleiner de auto, hoe minder deuren. Een auto met 5 deuren is natuurlijk het meest gewild als je het over een normale gezinsauto hebt. Bij een gezinsauto gaat de waarde van de auto ook omlaag als het 3 deuren heeft. Natuurlijk zijn bij sommige sportieve auto’s en cabrio’s zijn er uitzonderingen. Als die minder deuren heeft wordt dat niet gelijk afgekeurd.

Overige schade

Als er veel schade aan een auto is dan is die auto minder waard en het geldt dus ook voor zich dat een auto die in perfecte staat is een hogere dagwaarde heeft dan een roestbak.

Dagwaarde voor de verzekering

Het is enorm handig voor verzekeringen om de dagwaarde van de auto te weten. Hiermee bepalen ze namelijk de hoogte van de premie van de auto. Het is namelijk vaak dat als de waarde van de auto laag is, dan is de premie over het algemeen ook lager. Let op dit geld niet altijd dus check dit voor de zekerheid na bij de verzekering. De waarde is in principe de totale prijs die je uitgekeerd krijgt als je auto total loss is of bij diefstal. Vaak is het alleen niet mogelijk om van de dagwaarde een gelijkwaardige auto te kopen. Daarom gebruiken sommige verzekeringen de vervangingswaarde. Dit is de dagwaarde van een auto plus 10% daarboven op geteld. Wil je meer weten over WA-verzekeringen bekijk onze website

oude kapotte auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *