Home / blog / Een fietser aangereden met de auto

Een fietser aangereden met de auto

Het kan altijd zomaar gebeuren. Je rijdt in het donker in de auto terwijl het hard aan het regenen is, je ziet erg weinig en terwijl je de bocht om rijdt die je opeens een fietser voor je. Helaas heb je hem te laat gezien en je rijdt hem aan. De fietser moet een hechting in zijn knie en een nieuwe fiets. Ook jouw auto heeft schade opgelopen. Wie gaat dit allemaal betalen?

Zwakke en sterke deelnemers

Er zijn zwakke en sterke deelnemers in het verkeer. Alle motorvoertuigen worden als sterke deelnemers gezien. En de overige: fietsers, voetgangers en elektrische fietsers, en scootmobiels worden als zwakke deelnemers gezien. Er is een speciale regel bij een aanrijding tussen een sterke en zwakke deelnemer. Dat de sterke deelnemer aansprakelijk voor de schade is van de schade van de zwakke deelnemer zonder dat er schuld bewezen hoeft te worden.

Wie is aansprakelijk?

Door de zwakke en sterke deelnemers regel is dus automatisch de automobilist aansprakelijk als deze een fietser heeft aangereden. De automobilist is dus altijd aansprakelijk behalve als hij overmacht kan aantonen.

Overmacht

Overmacht is wanneer de bestuurder geen enkel verwijt valt te maken over de aanrijding van de fietser. De fout van de fietser moet dan zo onwaarschijnlijk zijn geweest dat de bestuurder daar geen rekening mee kon houden. Dit is echter in praktijk erg moeilijk om te bewijzen. De bestuurder van de auto zou dus vaak wel gewoon aansprakelijk zijn.

Ouder of jonger dan 14 jaar

Er gelden verschillende regels voor aansprakelijkheid als de fietser ouder of jonger dan 14 jaar is.

Ouder

Als de fietser ouder dan 14 jaar is dan gelden de volgende regels:

  • De bestuurder van de auto is aansprakelijk voor de schade behalve als de bestuurder overmacht kan aantonen. Dan krijgt de fietser geen schadevergoeding

  • Als er geen overmacht is krijgt de fietser altijd minimaal 50% van de schade vergoed

  • Soms krijgt de fietser meer dan 50% vergoedt, dit ligt aan de fouten die beide partijen hebben gemaakt.

Jonger

Als de fietser jonger dan 14 jaar is gelden deze regels:

  • Als een automobilist een kind aanrijdt die jonger is dan 14 jaar dan wordt 100% van de schade vergoed.

  • Alleen als de aanrijding opzettelijk is veroorzaakt door het kind wordt is de automobilist niet aansprakelijk. Dit is zeer zelden het geval.

Schade melden

Voor als je schade wilt melden moet je een schadeformulier invullen. Zorg ervoor dat je dit zo volledig en duidelijk mogelijk invult. Als je een automobilist ben en vindt dat de fietser aansprakelijk is, zorg er dan voor dat je dit kunt aantonen. Getuigen, foto’s, tekeningen en toelichtingen kunnen hierbij helpen. Zorg ervoor dat het schadeformulier door alle betrokkenen worden ondertekent.

Verzekering

De schade die de automobilist aan de fietser heeft toegebracht wordt al verzekerd bij een WA-verzekering. Dit geldt alleen niet voor de schade die je aan je eigen auto toebrengt. Dit wordt vaak alleen verzekert als je een allrisk verzekering hebt. En als het mogelijk is probeert de verzekeraar daarna nog schade te verhalen bij de ander of zijn aansprakelijkheidsverzekering. Wil jij meer informatie over autoverzekeringen? Bezoek dan nog onze website.

Oude fiets op muur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *