Home / blog / Aanrijding met huisdieren of wild

Aanrijding met huisdieren of wild

Het kan altijd zomaar gebeuren, een hert springt opeens uit de bossen op de weg. Je ziet hem te laat en rijdt hem aan. Of een hond is met kinderen aan het spelen op de stoep, hij schiet zomaar de weg op en het is te laat om nog te stoppen. Je rijdt de hond aan. Wat moet je in dit geval doen?

Aanrijding met wild

Jaarlijks vinden er veel ongelukken voor met wilde hertensoorten of wilde zwijnen. De eerste stap is als zoiets gebeurt om niet door te rijden, want dat kan strafbaar zijn. Stop en bel de politie en wacht tot er iemand komt.

Schade

Dieren in het wild zijn hebben geen eigenaar, dus je kan ook niet naar een andere partij gaan om het geld te eisen voor de schade die er is opgelopen. Met een WA beperkt casco en allrisk verzekering wordt vaak gewoon vergoed. Met alleen een WA verzekering wordt dit echter niet vergoed. Je moet vaak wel kunnen aantonen dat de schade komt van wild. Dit is een andere reden dat je de politie moet bellen als dit is gebeurt.

Soms is ook de beheerder van een gebied aansprakelijk voor de aanrijding. Dit is het geval als een hert is ontsnapt uit een gebied begrensd door hekwerk of wildroosters, of als de beheerder geen waarschuwingsborden langs de weg heeft geplaatst.

Aanrijding met huisdieren

Als een huisdier is aangereden, zijn de regels anders. Een huisdier heeft namelijk een eigenaar, onder huisdier gelden nu niet alleen honden en katten maar ook bijvoorbeeld paarden, koeien en schapen. Deze dieren hebben nu eenmaal ook een eigenaar. Doordat de aansprakelijkheid bij de eigenaar van hier dier is, kun je bij de eigenaar dan ook de schade claimen. Ook als de hij er niks aan kon doen is hij aansprakelijk. Soms wordt de auto of fietser die het dier heeft aangereden wel deels aansprakelijk. Maar helemaal aansprakelijk gesteld kan de persoon die het dier heeft aangereden niet worden.

Verzekering


Als je een huisdier hebt aangereden kan je met een WA plus of allrisk verzekering, alle kosten vergoeden bij de verzekering. De verzekering betaald dan eerst alle schade, en gaat daarna geld halen bij de eigenaar van het dier. Deze claim heeft geen gevolgen op je no-claimkorting. Dus als je no-claimkorting hebt blijft deze bestaan.

Bij een WA verzekering ligt dit allemaal iets anders. Een WA verzekert vergoed alleen de schade die jij bij een ander aanbrengt. Dus niet als een dier schade bij jou heeft aangericht. De verzekering doet dus niks voor jou, jij moet de schade zelf opeisen bij de eigenaar van het dier. Als je er onderling niet onderuit komt kun je gebruik maken van je rechtsbijstandverzekering, als je deze hebt. Deze helpen bij het verkrijgen van juridisch hulp op je schadevergoeding te krijgen.

Wil jij meer weten over autoverzekeringen? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *