Home / blog / Aansprakelijkheidsverzekeringen voor studenten, hoe zit het?

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor studenten, hoe zit het?

Aangezien er niet veel wordt gezegd over de situatie tussen een WA-verzekering en studenten kan dit een aardig onbekend gebied zijn voor veel mensen wanneer ze hier meer over willen weten. Ze kunnen namelijk veel verschillende afkomsten hebben en dit maakt het alleen maar moeilijker.

Autochtone studenten

Studerende van Nederlandse afkomst oftewel autochtone studenten zijn verzekerd via het aansprakelijkheidsbeleid van hun ouders tot zij 28 jaar oud zijn. Dit geldt alleen voor scholieren die officieel zijn ingeschreven aan een universiteit of hogeschool, onder de voorwaarde dat hun ouders verzekerd zijn voor aansprakelijkheid. Aansprakelijkheidsverzekeringen voor studenten dekken meestal schade tot 1 miljoen euro. Door de lagere risicoprofielen van dit soort verzekerde in het algemeen bieden verzekeringsmaatschappijen vaak goedkopere aansprakelijkheidsverzekeringen aan voor scholieren die in Nederland wonen.

Internationale studenten in Nederland

Als (tijdelijke) Nederlander dragen internationale scholieren ook tijdens hun verblijf verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Buitenlandse verzekeringsmaatschappijen dekken geen aansprakelijkheid in Nederland.


Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht voor buitenlandse studenten tijdens hun verblijf in Nederland. Voor buitenlandse studenten is het echter zeer raadzaam om deze vorm van verzekering af te sluiten. In het geval van (toevallige) schade kunnen kosten oplopen tot grote bedragen die de relatief lage kosten van een fatsoenlijke aansprakelijkheidsverzekering overschaduwen.

Studeren

Nederlandse universiteiten en hogescholen bevelen over het algemeen een externe aansprakelijkheidsverzekering aan. Studenten zijn niet automatisch verzekerd tijdens hun aanwezigheid in het gebouw van een universiteit. Veel van de scholieren denken vaak dat ze via de universiteit verzekerd zijn voor aansprakelijkheid. Dit is een algemeen misverstand. Buitenlandse studenten die in Nederland verblijven moeten er ook voor zorgen dat ze goed verzekerd zijn voor hun huis en hun medische kosten.


Stage lopen

Buitenlandse studenten die hun stage in Nederland doen ontvangen meestal een vergoeding, waarmee ze officieel bij een bedrijf werken. In de meeste van deze gevallen zijn studenten verzekerd voor aansprakelijkheid via het bedrijf, aangezien zij als ‘normale' werknemers kunnen worden beschouwd. In minder gevallen ontvangen stagiaires geen vergoeding, waardoor er meer onzekerheid ontstaat over de dekking van de aansprakelijkheid. Het is echter mogelijk dat stagiaires die geen vergoeding ontvangen via de onderneming verzekerd zijn. Het is daarom zeer belangrijk om het contract zorgvuldig te lezen om erachter te komen of dit wel of niet zo is.


Bij geval van twijfel kun je altijd nog contact opnemen met het bedrijf of de overheid voor een beter inzicht in de situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *