Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering?

Wat moet je weten over een WA-autoverzekering?

Alles over de WA-autoverzekering

Als je in het bezit bent van een auto, zal je er vast wel mee in aanmerking gekomen zijn: de WA-autoverzekering. Een verzekering die elke voertuigbezitter verplicht afgesloten moet hebben. Deze verzekering springt bij wanneer je schade veroorzaakt bij iemand anders. Die schade wordt gedekt. In dit artikel ontdek je alles over de WA-autoverzekering.

Wat is een het precies

Zodra je in het bezit bent van een (motor)voertuig, ben je verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten voor dit voertuig. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je schade berokkend bij andermans voertuig, die schade gedekt wordt. Voor een vergoeding voor schade aan je eigen voertuig, zal je de verzekering uit moeten breiden. Deze verzekering is verplicht zodra je in het bezit bent van een voertuig, omdat verzekeraars willen voorkomen dat er niet betaald wordt wanneer iemand anders door jouw schuld schade moet oplossen. Vaak is deze schade ook zo duur, dat je het zelf niet zomaar kunt betalen.

Uitbreidingen op je verzekering

De autoverzekering kun je op verschillende manieren uitbreiden. Zo kun je je eigen auto ook verzekeren tegen schade, met een beperkt of volledig cascoverzekering.

Beperkt cascoverzekering

De beperkt cascoverzekering dekt de schade bij aanzienlijk meer oorzaken dan de gewone WA-verzekering. Zo wordt de schade gedekt wanneer deze veroorzaakt is door diefstal of inbraak, brand of storm, ruitschade. Daarnaast wordt de schade aan andermans voertuig gedekt. Deze verzekering kun je kiezen wanneer je auto niet superveel meer waard is, maar wel genoeg waard dat de schade gedekt moet worden.

Volledig cascoverzekering

De volledig cascoverzekering dekt nog net een beetje meer dan de beperkt cascoverzekering. Bij deze verzekering wordt schade gedekt veroorzaakt door diefstal of inbraak, brand of storm en ruitschade. Daarnaast wordt natuurlijk de schade aan andermans voertuig gedekt, maar ook de schade aan je eigen auto. Dit is de meest uitgebreide vorm van de WA-autoverzekering. Deze uitbreiding is vooral handig om te kiezen wanneer je auto net nieuw is. Als je een oude auto hebt, is de premie waarschijnlijk te duur in verhouding met de prijs van de auto.

Pechhulp

Lang niet altijd is pech in het verkeer veroorzaakt door een ongeluk. Soms heb je ‘gewoon’ autopech. Hiervoor kun je ook een uitbreiding kiezen voor je autoverzekering. Deze verzekering geeft je het recht op een automonteur bij dit soort situaties. Ook verslepen naar de garage wordt bij deze verzekering vergoedt. Een verzekeraar die erg bekend is, is de ANWB.

Verkeersrechtsbijstand

Zodra er iets fout gaat in het verkeer en er onenigheid ontstaat over de schade of oorzaak, is het fijn als er iemand bij kan komen die verstand heeft van dit soort conflicten. Met een verkeersrechtsbijstand uitbreiding, heb je recht op juridisch advies wanneer er schade aan voertuigen is veroorzaakt. Ook bij onenigheid in het verkeer kan dit van pas komen. Dit is niet alleen handig als jij veroorzaker bent van de schade, maar zeker ook als de schade bij jouw voertuig veroorzaakt is.Deze verzekeringsuitbreiding bestaat er ook in een reguliere vorm. Bekijk bij het afsluiten van deze uitbreiding goed of je dan niet dubbel verzekerd bent.

Schadeverzekering inzittenden (SVI)

Helaas zijn er bij een auto-ongeluk vaak ook gewonden, van wie sommigen voor de rest van hun leven invalide zullen zijn. Gelukkig is hier ook een verzekering voor, in twee vormen. De eerste is de ongevallen inzittendenverzekering. Deze verzekering zegt eigenlijk al waar het voor is: het dekt de ‘schade’ aan mensen die betrokken waren bij een ongeluk, wanneer ze blijvend invalide raken of overlijden. Dit gebeurt in de vorm van een vast bedrag. De tweede vorm is de schade inzittendenverzekering. Deze verzekering dekt de werkelijke schadekosten na het ongeluk. Zo wordt bijvoorbeeld een nieuwe bril vergoedt, wanneer deze kapot is gegaan door het ongeluk.

Leeftijd auto

Eerder in dit artikel is al besproken wat er allemaal gedekt wordt door welke verzekering. Je kunt kiezen voor een WA-autoverzekering, maar ook een beperkt casco-uitbreiding of een volledig casco-uitbreiding. Wanneer je een auto hebt van 0 tot en met 5 jaar oud, kun je het beste een volledig cascoverzekering nemen bij je WA-autoverzekering. Wanneer je auto 6 tot en met 10 jaar oud is, kun je het beste een beperkt cascoverzekering nemen naast je WA-autoverzekering. Als je auto ouder is dan 10 jaar, voldoet een WA-autoverzekering. Dit hoeft natuurlijk niet per se, maar het is een richtlijn waar je je keuze op kunt baseren.

Wat niet gedekt wordt

Eerder in dit artikel is al besproken wat er allemaal gedekt wordt door welke verzekering. Je kunt kiezen voor een WA-autoverzekering, maar ook een beperkt casco-uitbreiding of een volledig casco-uitbreiding. Wanneer je een auto hebt van 0 tot en met 5 jaar oud, kun je het beste een volledig cascoverzekering nemen bij je WA-autoverzekering. Wanneer je auto 6 tot en met 10 jaar oud is, kun je het beste een beperkt cascoverzekering nemen naast je WA-autoverzekering. Als je auto ouder is dan 10 jaar, voldoet een WA-autoverzekering. Dit hoeft natuurlijk niet per se, maar het is een richtlijn waar je je keuze op kunt baseren.

Eigen risico

Bij een uitbreiding van de WA-autoverzekering kun je een eigen risico afsluiten. Dit is dus bij de beperkt en volledig cascoverzekering. Dit komt, doordat het eigen risico alleen van toepassing is op de schade aan je eigen auto. Omdat de ‘reguliere’ WA-autoverzekering geen verzekering is voor schade aan je eigen auto, heeft dit geen eigen risico. Daarbij heeft dit dezelfde reden als voor het verplicht stellen van deze verzekering. Namelijk, dat verzekeraars niet willen dat het eigen risico niet wordt betaald bij schade aan andermans auto. Daar is een andere eigenaar namelijk de dupe van.

​Leeftijdsverschil

​Jongeren hebben vaak een hoger eigen risico dan andere mensen. Dit komt doordat jonge mensen vaker schade rijden dan oudere mensen, vanwege rij-ervaring. Dit is statistisch vastgesteld. Om te stimuleren dat jongeren voorzichtiger gaan rijden, wordt het eigen risico hoger ingesteld.

No-claimkorting

Wat is no-claimkorting

Wat is no-claimkortingEen no-claimbeschermer is een bonus, ingesteld door verzekeraars, voor mensen die schadevrije jaren rijden. Je kan per schadevrij jaar een bonuspercentage korting op je premie krijgen. Zo kun je sparen en wordt je premie steeds lager. Als je vervolgens schade rijdt, gaat de korting weer omlaag en moet je weer iets meer premie betalen. Dit is ingesteld om te stimuleren dat mensen voorzichtiger gaan rijden en zo minder schade veroorzaken. Zo hoeft de verzekeraar minder vaak geld uit te keren en hebben zij er profijt van. Bij sommige verzekeraars heb je de maximale korting bij 10 jaar bereikt, bij sommige verzekeraars al bij 5 jaar.

Wat is een no-claimbeschermer

Wat is een no-claimbeschermerDit is een extra regel, ingesteld om mensen een beetje tegemoet te komen. De regel zit zo: als je één keer schade rijdt, heeft het geen effect op de no-claimkorting die je ontvangt. Pas bij de tweede keer schade in dat jaar, telt het als ‘niet schadevrij rijden’. Op dat moment daalt de korting wel en zul je weer iets meer premie moeten betalen.

Vergelijken van verzekeringen

Voor je een keuze maakt voor een autoverzekering, is het goed om te vergelijken. Hierbij let je op de hoogte van de premie, de no-claimkorting en na hoeveel tijd je die ontvangt, kosten van uitbreidingen. Daarbij is het goed om te kijken naar het eigen risico en de hoogte van het bedrag dat wordt uitgekeerd bij schade.

blauwe auto rijdend