Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering? / Advies voor het afsluiten van een WA autoverzekering

Advies voor het afsluiten van een WA autoverzekering

Bij het aankopen van een auto, ben je meteen verplicht om ook een autoverzekering af te sluiten. Echter, tussen alle verzekeringen bij verschillende verzekeraars zit nog veel verschil. Daarbij zijn er verschillende soorten verzekeringen voor je auto. Dit artikel geeft je een aantal tips bij het afsluiten van een autoverzekering.

Soorten dekking

Autoverzekeringen kunnen goedkoper, maar ook duurder zijn. Een duurdere autoverzekering, dekt ook meer soorten schade, dan een goedkopere autoverzekering. Hoe ouder de auto, hoe minder je hoeft te verzekeren. Je kunt dan tussentijds je verzekering aanpassen. Zo is het verstandig om een volledig nieuwe auto ook volledig te verzekeren, dus ook voor schade die je zelf rijdt. Bij een oude auto is het vaak rendabeler om alleen te verzekeren voor schade aan een andere auto, die jij eventueel rijdt. Er bestaat de basis WA-autoverzekering, Beperkt casco of WA+ verzekering en Volledig casco of Allriskverzekering.

Voorwaarden checken

Bij elke verzekeraar is de verzekering anders samengesteld. Als je bij de ene verzekering wel alle schade aan je auto vergoedt krijgt, hoeft dat niet te betekenen dat het bij elke verzekering zo werkt. Er zijn twee regelingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een verzekering: nieuwwaarderegeling (of je hele auto vergoedt wordt bij totalloss rijden) en occasionwaarderegeling (of je het aankoopbedrag van de tweedehands auto terugkrijgt bij totalloss rijden). Daarnaast kun je bekijken hoe het eigen risico werkt bij de verzekeringen. Soms is de premie lager als je een hoger eigen risico afsluit, maar dit is lang niet altijd de meest gunstige oplossing.

Uitbreiden van je verzekering

Er zijn verschillende uitbreidingen om naast je autoverzekering af te sluiten. Zo is er een inzittendenverzekering, die alle schade uitkeert die ook je inzittenden hebben opgelopen bij een ongeluk. Ook is er de rechtsbijstandverzekering, wat kan helpen bij problemen na een ongeval of onduidelijkheid over de oorzaak. Daarnaast kun je ook pechhulp aanzetten, bijvoorbeeld bij de ANWB. Als je met pech komt te zitten, word je geholpen langs de weg. Als laatste is er de no-claimbeschermer. Deze zorgt ervoor dat de no-claimkorting die je hebt opgebouwd niet meteen aangetast wordt, wanneer je de eerste keer dat jaar schade rijdt. Zo heb je een kleine buffer bij schade, doordat je premie niet meteen omhoog gaat.
Bij de no-claimkorting is het slim om te vergelijken hoe deze wordt opgebouwd. Soms lijkt het aantrekkelijk om een verzekering te kiezen waarbij de korting in een korte tijd opgebouwd wordt. Het kan echter gunstiger zijn om meer korting te krijgen over wat langere tijd. Zo krijg je uiteindelijk meer korting op je premie.
Wanneer je schade rijdt, worden er zo’n 5 schadevrije jaren van je opgespaarde jaren afgehaald. Soms is het dus handiger om kleine schade zelf te betalen, zodat je korting op de premie hoog blijft.

Leeftijdsverschillen

Als je jong bent (onder 24 jaar) of juist ouder, gelden er bij verschillende verzekeraars hogere premies. Dit komt, doordat jongeren en ouderen statistisch gezien meer ongelukken maken. Aan deze ‘groepen’ moet dus vaker geld worden uitgekeerd, dus zij moeten ook meer betalen. Als je dus jong bent en net een nieuwe verzekering afsluit, is het soms gunstig om te kijken of dit ook geldt bij jouw verzekering. Dan kun je eventueel nog overstappen op een verzekering waar dit niet geldt.

Tweede auto regeling

Het gebeurt vaak dat, wanneer mensen een tweede auto nemen, er bepaalde voordelen gelden als je de verzekering bij dezelfde verzekeraar als van je eerste auto, afsluit. Zo kun je dezelfde no-claimkorting krijgen en op die manier dezelfde korting op je premie. Let echter wel op de voorwaarden, zo wordt de auto van kinderen vaak niet verzekerd op die manier.

Geef niet onnodig uit

Het is verstandig om regelmatig de voorwaarden en premies in de gaten te houden. Zo veranderen er per jaar nog weleens dingen, maar ook je eigen situatie kan veranderen. Soms kun je ook korting krijgen als je je verzekeraar informatie geeft over je rijgedrag. Zo kunnen zij je eventueel korting op je premie geven.
Het is verstandig om regelmatig de voorwaarden en premies in de gaten te houden. Zo veranderen er per jaar nog weleens dingen, maar ook je eigen situatie kan veranderen. Soms kun je ook korting krijgen als je je verzekeraar informeert. Let altijd op de kleine lettertjes! Soms lijkt een verzekering heel gunstig, maar als je beter kijkt, is het misleidend. Het eigen risico is zoiets wat heel misleidend kan werken. Daarbij moet je goed in de gaten houden waar je op verzekerd bent. Zo kan er weleens overlap bestaan tussen bepaalde aanvullende verzekeringen. Als je dit goed van te voren bekijkt, kan er geen overlap zijn en betaal je niet overbodig aan een verzekering.ie geeft over je rijgedrag. Zo kunnen zij je eventueel korting op je premie geven.

pen op papier