Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering? / Wat is de WA beperkt cascoverzekering (WA plus verzekering)?

Wat is de WA beperkt cascoverzekering (WA plus verzekering)?

Wanneer je een auto tweedehands hebt gekocht, of je eigen auto is niet de nieuwste meer, kun je de verzekering kiezen die minder uitgebreid is. Dit zou de beperkt cascoverzekering kunnen worden, omdat deze verzekering nog wel sommige schade dekt, maar niet schade die je zelf hebt aangebracht. In dit artikel lees je meer over de beperkt cascoverzekering.

Dekking

Deze verzekering dekt schade aan de eigen auto, maar niet alle schade. Een lijstje van de schades die gedekt worden vindt je hier. Schades die vergoedt worden, komen door:

  • ​Diefstal, inbraak, joyriding, vandalisme
  • Storm, hagel, overstroming
  • Brand
  • Ruitbreuk
  • Botsing met dieren

Als je slipt en omslaat met de auto wordt het niet vergoedt. Ook als je te water raakt of zelf een aanrijding veroorzaakt, wordt de schade niet vergoedt. Wanneer je dus in botsing raakt met een andere auto, kan deze verzekering wel de schade van de ander dekken, maar niet die van je eigen auto. Dit is het geval wanneer jij de botsing veroorzaakt hebt. Anders dekt de verzekering van de ander natuurlijk de schade aan jouw auto.

Keuzes maken

Er zijn verschillende redenen om bijvoorbeeld een uitgebreidere verzekering te kiezen dan de basis WA-autoverzekering. Toch zijn er ook redenen die ervoor kunnen zorgen dat je niet de meest uitgebreide dekking wilt, die van de volledig cascoverzekering. Een reden kan zijn dat je de schade aan je auto makkelijk zelf kunt betalen. Zo hoef je minder premie te betalen en als er dan echt wat gebeurt, betaal je het zelf. Zo kun je flink wat geld besparen als je echt lang schadevrij kunt rijden. Daarnaast is een reden om voor deze verzekering te kiezen dat je de auto al helemaal afbetaald hebt. Als deze auto total loss gereden wordt, koop je een nieuwe en zit je niet met resterende kosten van de vorige auto. De laatste reden zou kunnen zijn dat je zelf direct een nieuwe auto zou kunnen kopen als de huidige auto total loss raakt. Hierbij moet je wel denken aan het feit dat je de auto wel direct nodig zou hebben.

Verschil met WA-autoverzekering

De WA-autoverzekering is de minst uitgebreide, maar de enige verplichte autoverzekering. Deze verzekering dekt ook alleen de schade die je bij een andere auto veroorzaakt. De schade aan je eigen auto is helemaal niet gedekt. Dit zou je kunnen doen, wanneer je auto ouder dan 10 jaar is. Als hij dan kapot gaat, kost het misschien evenveel om een nieuwe tweedehands auto te kopen.

Verschil met volledig cascoverzekering (Allrisk)

De volledig cascoverzekering is een verzekering die alles dekt, inclusief de schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto. Wanneer je in een ongeluk terecht komt, is je auto zo vervangen. Maar ook wanneer je tegen een paaltje rijdt, kun je de schade verhalen bij deze verzekering.

koplamp auto