Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering? / Wat is de WA-cascoverzekering (Allriskverzekering)?

Wat is de WA-cascoverzekering (Allriskverzekering)?

Voordat je met je nieuwe auto mag gaan rijden, moeten er een aantal zaken geregeld worden. Zo ook de verzekering, die verplicht is. Maar met een spiksplinternieuwe auto, wil je misschien wel goed nadenken over een uitgebreidere dekking dan met een derdehands auto van 500 euro. Dit artikel behandelt de meest uitgebreide WA-autoverzekering die er bestaat: de volledig cascoverzekering of allriskverzekering.

Dekking

Deze verzekering is, zoals al genoemd, de meest uitgebreide autoverzekering die een voertuigbezitter kan afsluiten. Niet alleen de schade die bij een ander veroorzaakt wordt is gedekt, maar ook de schade die je aan je eigen voertuig overkomt, wordt vergoed. Zo wordt de schade gedekt bij:

 • Brand
 • Diefstal, joyriding, inbraak, vandalisme
 • Ruitbreuk of ster in je autoruit
 • Botsing met dieren
 • Storm, hagel, overstroming
 • Slippen en omslaan
 • Te water raken
 • ​Aanrijding (persoon of voorwerp)

Keuzes maken

Er zijn verschillende redenen waarom een eigenaar van een voertuig een volledig cascoverzekering zou willen afsluiten. Vooral wanneer uw auto nieuw is, is het handig om voor deze verzekering te kiezen. De meeste mensen wordt geadviseerd om deze verzekering af te sluiten wanneer de auto jonger dan 6 jaar is. Je kunt hier echt zelf je eigen keuze in maken, het is een advies. Ook wanneer jouw auto een hoge dagwaarde heeft en de schade aan jouw auto niet door jou betaald kan worden, is het verstandig om deze verzekering te nemen. Het is ook verstandig om voor deze verzekering te kiezen, wanneer je de auto zo vaak nodig heeft, dat je meteen een nieuwe moet kunnen gebruiken wanneer je auto totalloss wordt gereden. Als laatst is het verstandig om een auto op afbetaling altijd volledig casco te verzekeren. Stel dat hij total loss wordt gereden, dan zit je in ieder geval niet met de resterende kosten, terwijl je de auto niet meer hebt.

Verschil met de WA-autoverzekering

De WA-autoverzekering is de minst complete verzekering die een autobezitter kan afsluiten. Dit is prima voor een auto die al ouder dan 10 jaar is. Bij deze verzekering wordt namelijk alleen de schade gedekt die bij een ander veroorzaakt is bij een ongeval. Daarnaast is deze verzekering verplicht, de volledig cascoverzekering niet.

Verschil met de beperkte cascoverzekering

De beperkt cascoverzekering is uitgebreider dan de WA-autoverzekering, maar beperkter dan de volledig cascoverzekering. Je bent bij deze verzekering echter niet verzekerd voor schade veroorzaakt door slippen en omslaan, te water raken, zelf veroorzaakte aanrijding. Verder komt deze verzekering wel meer in de buurt van de volledig cascoverzekering dan de WA-autoverzekering.

Aanvullende dekkingen

Een aantal dekkingen kun je nog naast de volledig cascoverzekering kiezen. Dit kan van pas komen, zeker wanneer u vaak op de weg bent. Er zijn vier uitbreidingen waar je uit kunt kiezen:

 • Pechhulp (wegsleepservice, reparatieservice)​
 • Schade inzittenden (vergoedt bijvoorbeeld kapotte bril bij een ongeluk)
 • Ongevallen inzittenden (keert een bedrag uit bij blijvende invaliditeit en overlijden)
 • Rechtsbijstand auto (juridische bijstand in het verkeer)
autosleutels