Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering? / WA-verzekering verplicht gesteld

WA-verzekering verplicht gesteld

Veel mensen in Nederland hebben een zorgverzekering. De basis-zorgverzekering is namelijk verplicht in Nederland. Naast dat jou iets kan overkomen waarvoor je een zorgverzekering nodig hebt, kan er daarnaast nog een hoop gebeuren. Zo kan je tegen een auto van iemand aanvallen met je fiets, of iemands telefoon laten vallen waardoor de telefoon vervangen moet worden. Ook voor dit soort ongevallen is een verzekering af te sluiten: de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering.

Verplicht

De basis-zorgverzekering is voor alle Nederlanders verplicht. Een WA-verzekering is niet verplicht, maar wel handig. Er kan net zo goed iets met de spullen van iemand anders gebeuren, als dat je ziek kunt worden. Er is wel een speciale regel bij de WA-verzekering: wanneer je een motorvoertuig bezit, is het wel verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Inhoud WA verzekering

De verzekering dekt de kosten als er iets gebeurt door jouw voertuig, maar ook als iemand anders iets overkomt door jouw voertuig (aanrijding). Het is een verzekering die tot een bedrag van ruim 6 miljoen dekt. Dit kan, doordat zoveel mensen een verzekering hebben. Zo hebben de verzekeringsmaatschappijen aanzienlijk meer te besteden. Deze verzekering moet je afsluiten als je een auto, motor en scooter bezit.

​Logischerwijs wordt de schade niet vergoed als die met opzet is veroorzaakt. Andere regels, voorwaarden en uitzonderingen zijn te vinden in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Waarom is hij verplicht?

Wanneer je met jouw auto een ongeluk veroorzaakt, kunnen de kosten ontzettend hoog oplopen. Een auto die totalloss is gereden, is namelijk duurder om te vergoeden dan een slot geforceerd door een inbraak. Als je dit zelf zou moeten doen, zouden er elke dag mensen ontzettend veel schulden krijgen. Dit soort kosten lopen te hoog op.

Je eigen voertuig moet je apart verzekeren

Opvallend is, dat een WA-verzekering niet de kosten dekt voor je eigen auto. Daarvoor zou je de verzekering moeten uitbreiden. De WA-verzekering is echt en alleen bedoeld voor het rijden van schade bij andere mensen. De kosten kunnen te hoog oplopen, waardoor de meeste mensen dit niet kunnen betalen. Als je je eigen auto in de prak rijdt, heb je zelf gewoon een probleem, maar is er niemand anders bij betrokken. Het zijn geen ‘urgente’ kosten. Je kan problemen aan je eigen auto dekken door de WA-verzekering uit te breiden.

Uitbereidingen op je basis verzekering

Naast de basis WA-verzekering, zijn er dus een paar uitbreidingen waardoor je eigen auto ook verzekerd kan zijn. Als eerste is er de ‘beperkt cascoverzekering’. Dit is een verzekering die de schade dekt die je aan je eigen auto hebt gereden. Er zijn hierbij wel nog een aantal voorwaarden. Deze verzekering kan van pas komen wanneer je auto niet nieuw meer is, maar wel nog genoeg waard (6-12 jaar oud). Er zijn een aantal dingen die gedekt worden door de beperkt cascoverzekering, namelijk: ruitschade, schade door extreme weersomstandigheden en een aanrijding met een dierdiefstal en inbraakschade door brand.

Daarnaast bestaat nog de WA volledig cascoverzekering. Deze verzekering is van toepassing op auto’s die een stuk nieuwer zijn. Dit is een uitbreiding op de beperkt cascoverzekering, wat dus betekent dat ook schade door vandalisme, door aanrijding/botsing en door met je auto in de sloot belanden, wordt vergoed.

Het is niet geheel onverwachts dat de premie van een beperkt cascoverzekering lager is dan de premie van een volledig cascoverzekering. Het is dus goed om na te gaan of je auto het nog waard is om vergoed te worden bij bijvoorbeeld een aanrijding.

een slot