Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering? / Hoe werkt het als je schade hebt opgelopen?

Hoe werkt het als je schade hebt opgelopen?

Bij diefstal, inbraak of een ongeluk is het gebruikelijk om de schade te verhalen bij je verzekering. Er moeten dan een aantal stappen doorlopen worden. Dit artikel kan je daarbij wellicht op weg helpen.

Tips bij aanrijding

Soms is het bij een aanrijding verstandig om nog even zoveel mogelijk voor jezelf te houden. Zo is het niet per se tactisch om schuld te bekennen.

Om schade vast te leggen, kun je het Europees schadeformulier gebruiken. Op dit formulier kun je allerlei dingen invullen, waaronder zelfs een tekening van de auto en waar de schade zich bevindt. Beide partijen kunnen dit formulier ondertekenen.

Soms kan je zelfs hulp inschakelen van de politie. Zij kunnen bemiddelen, maar ook aanwijzingen geven bij het invullen van het schadeformulier.Het is verstandig om gegevens van getuigen, maar vooral ook van betrokkenen te noteren. Zo kun je altijd nog iets terugvragen, wanneer iets bij de verzekering niet duidelijk is of als je ergens tegenaan loopt.​

Bij schade aan je auto, kun je foto’s maken. Ook kan het van pas komen als je foto’s maakt van de situatie zoals het eruit ziet na de botsing. Dit kan bij de verzekering helpen, naast de tekening op het schadeformulier waarop de schade staat aangegeven.​

Vervangende auto

Wanneer je met je auto niet verder kunt rijden door het ongeluk, kun je bij de verzekering een vervangende auto regelen. Zo kun je gewoon de weg weer op, terwijl de andere dingen geregeld worden.

Online formulier

Vroeger werd schade altijd ingevuld op een schadeformulier. Veel mensen gebruiken dit formulier nog, want soms is het overzichtelijker. Tegenwoordig kan je schade vaak ook invullen via je smartphone, via de site www.mobielschademelden.nl. Hier kun je meteen foto’s bijvoegen en het kan je veel tijd besparen. Je kunt echter alleen gebruik maken van deze service wanneer er geen gewonden zijn gevallen en er geen buitenlandse voertuigen betrokken zijn.