Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering? / De verschillende dekkingen van WA Autoverzekering

De verschillende dekkingen van WA Autoverzekering

Wanneer je een eigen auto gaat kopen, ben je verplicht om hier ook een WA-autoverzekering bij af te sluiten. Misschien heb je hier nog nooit van gehoord. Dan is het handig om voor jezelf te bekijken wat dit precies inhoudt en welke verzekering voor jou de beste keuze is. In dit artikel wordt besproken wat precies de dekking omvat van de WA-autoverzekering.

Drie soorten dekking

Er bestaan verschillende autoverzekeringen. Namelijk de reguliere ‘WA-autoverzekering’, de uitbreiding ‘beperkt cascoverzekering’ en de uitbreiding ‘volledig cascoverzekering’. Dit zijn verzekeringen die respectievelijk oplopen in prijs en in hoeveelheid dekking. Daarbij betekent een hogere dekking ook een hogere premie. Deze prijs verschilt ook per auto, dus dat kun je opzoeken in de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

WA-autoverzekering

Deze verzekering dekt de schade enkel van degene bij wie jij schade hebt veroorzaakt. Wanneer jij een ongeluk hebt veroorzaakt, zal deze verzekering de schade dekken van de auto van je mede-weggebruiker. De kosten van de schade aan je eigen auto, zal je zelf moeten financieren. Deze verzekering is ook verplicht voor iedereen die een (motor)voertuig bezit. Verschillende verzekeraars adviseren deze verzekering bij een auto ouder dan 10 jaar. Deze auto’s zijn dan zo oud, dat het niet meer veel oplevert als je de schade zou dekken.​

Beperkt cascoverzekering (WA+ verzekering)

Dit is een verzekering die iets uitgebreider is. Niet alleen de schade aan andermans voertuig wordt gedekt, maar ook de schade aan je eigen voertuig bij verschillende zaken. Het dekt namelijk de kosten bij ruitschade, diefstal, brand, botsing met dieren en storm. Deze uitbreiding is niet verplicht, omdat dit gaat over je eigen voertuig. Deze verzekeringsuitbreiding wordt geadviseerd bij auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud.​

Volledig cascoverzekering (Allriskverzekering)

Deze verzekering is het meest uitgebreid. Een voordeel van deze verzekeringsuitbreiding is, dat de zelf veroorzaakte schade aan je eigen auto ook gedekt wordt. Als je bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt, wordt de schade alleen met een Allriskverzekering gedekt. Dit is niet het geval bij de twee andere verzekeringen. Verder worden ook schades veroorzaakt door eerdergenoemde ongevallen vergoedt. Deze verzekering wordt geadviseerd als je in het bezit bent van een auto die jonger dan 6 jaar oud is.

Tussentijds wijzigen dekking

Het is vaak wel mogelijk om de hoogte van de dekking te veranderen. Zo kan het zijn dat je auto te oud wordt en je een lagere dekking wilt, zodat je minder premie kunt betalen. Vaak wordt het wel pas ingevoerd aan het einde van de contractperiode. Houd hier rekening mee. Om zeker te weten hoe het bij jouw verzekering in elkaar steekt, zou je de polisvoorwaarden kunnen bekijken.

opengeslagen op elkaar gestapelde boeken