Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering? / Wat je moet weten over de no-claimkorting

Wat je moet weten over de no-claimkorting

Er zijn mensen die wel een WA-verzekering hebben afgesloten, maar na een paar jaar nog steeds geen schade hebben gereden. Waarschijnlijk worden de meeste mensen er wel vrolijk van als ze hier een beloning voor krijgen. Bestaat dit bij verzekeraars?

Wat is no-claimkorting

Wanneer je een bepaald aantal jaren of nog wat langer schadevrij rijdt, kun je bij verzekeraars een no-claimkorting ontvangen. Dit is een korting op je premie, die erg hoog op kan lopen. Zelfs tot 80%!

Waarom een no-claimkorting regeling

De no-claimkorting is voor beide partijen, verzekeraar en verzekerde, een gunstige regeling. Hoe meer ongelukken gebeuren, hoe meer verzekeraars moeten uitkeren. Door een beloning te geven aan mensen die schadevrij rijden, stimuleren ze dat dit ook gebeurt. De korting wordt hoger, hoe langer je schadevrij rijdt. Als je daarna weer schade rijdt, daalt de korting weer. Zo wordt op twee manieren gestimuleerd dat je geen schade rijdt.

Wanneer een no-claimkorting

Meestal geeft een verzekeraar korting bij al één jaar schadevrij rijden. Bij elk jaar dat erbij komt, krijg je meer korting. Soms is het maximum aan korting na vijf jaar bereikt, soms pas na tien jaar. Dit verschilt per verzekeraar, dus bekijk de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar om het zeker te weten.

Joker inzetten

Sommige mensen bevinden zich veel op de weg, andere mensen bijna nooit. Dit kan ook betekenen dat de mensen die veel op de weg zijn, ook sneller schade rijden. Bij enkele verzekeraars is het mogelijk om een soort joker in te zetten. Deze joker heet de no-claimbeschermer. Deze joker bestaat uit een verhoging van de premie, maar dit is om een reden. Je kan hiermee namelijk maximaal één keer per jaar schade geclaimd krijgen, met gevolgen voor de no-claimkorting. Zo heb je eigenlijk één ‘leven’ per jaar: als je schade rijdt, heeft het de eerste keer geen gevolgen voor de no-claimkorting. De schade die je daarna in dat jaar rijdt, heeft wel gevolgen voor de korting.