Home / Wat moet je weten over een WA-autoverzekering? / Hoeveel is de premie van een WA verzekering?

Hoeveel is de premie van een WA verzekering?

Voordat je een WA-verzekering gaat afsluiten, is het verstandig om eerst een vergelijking te maken. De invulling van een verzekering verschilt namelijk nogal per verzekeraar. In dit artikel worden een aantal punten besproken waar je op kunt letten.

Wat is een WA-autoverzekering

Een WA-autoverzekering is een verzekering die de schade dekt die je bijvoorbeeld in een ongeluk bij de auto van iemand anders berokkend. Deze schade wordt gedekt, zodat de ander niet op geld hoeft te wachten, wanneer jij het zelf niet kunt betalen. Dit is ook de reden dat het een verzekering is die verplicht is voor elke voertuigbezitter. Je kunt wel zelf kiezen bij wie je de verzekering af wilt sluiten, dus vergelijken is een verstandige optie!

Beïnvloedende factoren

Wanneer een premie berekend wordt door de verzekeraar, wordt er op een paar dingen gelet. Zo kijkt de verzekeraar naar de leeftijd van de eigenaar, waar de eigenaar woont, hoeveel kilometers al gereden zijn, hoeveel schadevrije jaren de auto heeft en ook kenmerken als nieuwwaarde van de auto. Aan de hand van deze factoren bepaalt de verzekeraar of schade aan de auto veel kost en of er een hoog risico op schade is. Dit is allemaal bepalend voor de hoogte van je premie.

Hoogte premie

Let er bij het vergelijken op, hoe hoog de premie wordt. Als je een lage premie hebt, is de kans groot dat je óf eigen risico erbij hebt óf een lage dekking ontvangt. Daarnaast wordt er dus rekening gehouden met schadevrije jaren. Vaak wordt bij een verzekeraar een bonus gegeven wanneer er een aantal schadevrije jaren gereden zijn. Je ontvangt dan korting op je premie, wat gunstig is, maar waar je wel even voor moet ‘sparen’. Ook wordt er weleens een hogere premie gegeven aan jonge mensen, omdat zij statistisch gezien een hoger risico hebben om schade te rijden. De verzekeraar moet hen dan meer geld uitkeren, dus willen ze van tevoren ook meer geld in de vorm van premie.

​Zelf vergelijken

Het verstandigst is, om zelf te gaan vergelijken. Bij de meeste sites waar je kunt vergelijken, moet je gegevens invullen als een kenteken en je leeftijd en woonplaats. Dit wordt zoals eerder genoemd, gebruikt om de berekening te maken. Dit verschilt dus ook per persoon, dus bekijk dit voor jezelf op onze website.

oude centen