Home / Aansprakelijkheidsverzekering of Inboedelverzekering: Wat is het verschil?

Aansprakelijkheidsverzekering of Inboedelverzekering: Wat is het verschil?

Eigenaars van kleine bedrijven moeten een aantal verschillende verzekeringen kopen om hun bedrijf te beschermen, dus het begrijpen van het verschil tussen aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering is een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat je weet wat je krijgt. Laten we een kijkje nemen:

Het verschil.

De aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten die voortvloeien uit het feit dat dingen die je doet (of nalaat te doen) iemand geld kosten. Namelijk, dit geldt ook voor rechtszaken - of je nu naar de rechtszaal gaat of het geschil buitengerechtelijk afhandelt.


Een inboedelverzekering beschermt de spullen die je bedrijf bezit door te betalen voor reparatie of vervanging van beschadigde spullen na een gebeurtenis die gedekt wordt door de verzekering.


Kleine bedrijven hebben beide dekking nodig omdat ze samenwerken om ervoor te zorgen dat je genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen wanneer een incident is gebeurt of er bedrijfsverlies dreigt aan te komen. Een rechtszaak of schade aan eigendommen kan je spaargeld tenietdoen, jezelf in schuld brengen en vereisen dat nieuwe inkomsten naar wetsfacturen of reparatiekosten gaan.

Ondertussen lijdt je bedrijf eronder. Maar wanneer je investeert in bedrijfsaansprakelijkheids- en inboedelverzekeringen, gaat je verzekeringsmaatschappij - niet je bankrekening – om met de plotselinge financiële lasten.

Welke verzekering beschermt je tegen rechtszaken?

"Aansprakelijkheid" is iets waarvoor je bedrijf wettelijk verantwoordelijk is. Wanneer je "aansprakelijk" bent voor het veroorzaken van iemands verlies, bent je wettelijk verantwoordelijk voor het "goedmaken" van het verlies, meestal in de vorm van geld. En daar komen rechtszaken vaak bij voor. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten van rechtszaken en andere kosten waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent.


Stel dat een reclamebureau een nieuwe social media campagne uitrolt voor een lokaal restaurant. Wat gebeurt er als de verkoop van het restaurant niet verbetert? Zij kunnen het marketingbedrijf voor de rechter dagen en beweeren dat het bedrijf zijn professionele verantwoordelijkheden niet vervulde.


Het kantoor moet nu advocaten inhuren. Deze rechtszaken kunnen jaren duren om te berechten, en de uiteindelijke kosten kunnen enorm zijn. Na het betalen voor de verloren winst van een cliënt, schade aan hun reputatie en andere gerechtelijk-geordende beloningen, kan het zo zijn dat het bedrijf meer dan €100.000 in totale uitgaven betalen.


Omdat kleine bedrijven niet over dat soort geld beschikken, investeren ze in polissen die aansprakelijkheidsdekking bieden voor....

  • De kosten van de advocaat.
  • Akkoorden (wanneer je het geschil buitengerechtelijk beslecht voor een bepaald geldbedrag).
  • Afbetaling (de rechter veroordeelt je tot betaling van de schadevergoeding wanneer je een rechtszaak verliest).
  • Diverse gerechts- en proceskosten.

Hoe werkt een inboedelverzekering?

Bij de aankoop van deze verzekering kan de verzekeringsmaatschappij apparatuur, computers, benodigdheden, voorraden, inventaris, kantoren en andere bedrijfseigendommen verzekeren tegen verlies of schade.


De verzekering dekt schade die het gevolg is van de specifieke gebeurtenissen die in je polis zijn beschreven. Veelvoorkomende evenementen zijn onder meer....

  • Brand.
  • Diefstallen.
  • Vandalistische handelingen.
  • Sommige weersomstandigheden.

Stel dat een brand een medische kliniek van vrijwilligers platbrandt. Ze verliezen tienduizenden euro aan medische apparatuur. Bovendien moet de kliniek zijn gebouw repareren, meubilair vervangen en geld uitgeven aan schoonmaakkosten.


Een Inboedelverzekering dekt al deze kosten en sommige polissen dekken zelfs het inkomen dat je verliest als je bedrijf moet sluiten na een gebeurtenis van deze aard. Als eigenaar van een kleine onderneming kun je in aanmerking komen voor een lager tarief van deze verzekering wanneer je deze polis samen met de algemene aansprakelijkheidsverzekering aanschaft. Deze verzekeringsbundel wordt een Bedrijf Eigenaars Polis genoemd en biedt een korting aan in aanmerking van opkomende kleine bedrijven.